.

Köszönet, hogy megtisztelsz a jelenléteddel!!!

2013/05/03

Szívem csücske...




Kicsit sajnállak titeket! Azokat, akik nem szeretik a növényeket! De bízok benne, hogy hátha meg szeretitek...
A szívem csücske! Róla szeretnék most regélni... Ő itt a mocsári hibiszkusz!!! Évelők közül az egyik király nálam! Egy üdülő övezetben csillant fel a szemem már nagyon régen! Egy kertben 1.5-2m-es virágzó bokorra lettem figyelmes, amiken 30 cm-es óriási virágok pompáztak többféle színű bokrokon! A látványát azóta sem feledem!!! Akkoriban szobanövény mániákus voltam. Gyűjtöttem őket...ami még nem volt, azt vettem...szereztem. Így ezt a bokrot rögtön a hibiszkuszok családjába" soroltam, mivel éppen olyanok a bimbói, virágai csak éppen óriások. Így ott keresgettem és meg is találtam. Hibiscus Moscheutos azaz Mocsári hibiszkusz! A nevéből adódóan szereti a vizet, de nem szükséges hozzá mocsár! D:)) Elég, ha jobban öntözzük, mint a többi növényt ellenkező esetben ledobja a virág bimbókat... A mi éghajlatunkon vissza fagy, de semmi baj...újból kihajt a földből, csak jelöljük be körülötte a talajt. Mi pl. kör alakban köveket raktunk köré...így télen, tavasszal tudjuk hol van, nyáron pedig felfogja a kő a vizet és nem folyik el körüle. Zalába 2 bokor rózsaszínt ültettünk tesókámmal, ami szépen fejlődik. Nem kell megijedni, mert csak május vége felé hajt ki újból, tövét érdemes takarással védni, de gyorsan nől és 3 hónapon át ontja egy napos virágait. De mivel dugig van bimbókkal, folyamatos virágzással hálálja gondoskodásunkat és hát gondoljatok bele 25-30 cm virágok! Persze ezt a tápanyagnak köszönheti, vagy érett szarvasmarha trágyát vagy kálium tartalmú tápanyag növeli a virágzást...silány talajon és víz nélkül el is maradhat annak pompája.
Miért mondom ezeket? Nos kaptam 3 különböző színű virágú bokorról magokat. Éppen vízben áztatom őket, mert kemény magja miatt nehezebben kell ki...ki szobahőmérsékletű vízben van 2-3 napot...vizet cserélem. Sötêtben csírázik, májusban érdemes kiültetni a magokat szabadföldbe...meglátjuk beérett magokat kaptam-e!
Remélem ti is belebolondultok egy kicsit! Talán minden lényeges dolgot felidéztem ezzel kapcsolatban...
Jaj, a szaporítása! Magot írtam. Tőosztással is szaporíthatjuk, mert nagyon jól tűri az átültetést. Aztán lehet dugványozással...vagy ág vízbe tételével...csak legyen mit tovább szaporítani. Én most bordóra vágyom! Remélem az is lesz a magok között, mert kaptam bordót, fehéret és rózsaszínűt összevegyítve (sajnos!...a magok kipotyogtak a tokterméséből...így bajba vagyok!).






12 megjegyzés:

  1. Mutasd csak meg ezt az oldalad! érzem, kiteljesedsz általa:) A virágaid szépek:)

    VálaszTörlés
  2. nekem van bordó, ciklámen színű és halvány rózsaszínes/fehéres bordó torokkal...szóval, ismerem és imádom...megvannak már vagy 10 éve nekem...

    VálaszTörlés
  3. Mutassam Júlia? Ennek örülök! Puszillak!

    VálaszTörlés
  4. Na Orsi! De jó neked! Gyönyörűek lehetnek!!! Majd fotózd le, hogy megnézzem! Oké? Szió!

    VálaszTörlés
  5. HÚÚ de gyönyörű virág!!!!Csak ültess,fotózz és mutasd nekünk:)Imádom nézegetni a szépséges virágaidat...:))Puszi

    VálaszTörlés
  6. Akkor engem nem kell sajnálnod, mert szeretem a növényeket:-)
    gyönyörű a "szíved csücske"! Nekem nincs ilyen virágom, de nem is lenne hová tennem, egyelőre. Legutóbb egy tő sárga futórózsának nem tudtam ellenállni, szegényt nem tudtuk hová tenni. Egy elég sötét zugba került, remélem, bírja majd a gyűrődést:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gerdi látom te is imádod! Azért ez egy kellemes szenvedély!!!! Nem?
      Szió

      Törlés
  7. Csak egy halk csendes bejegyzésre.
    Voltak ilyen virágjaink és nagyon szerettük őket, ahogy ontották díszeiket. Most nem nálunk, hanem párom szüleinél vannak immár 12 éve. Tőosztással került annak idején hozzánk, ahogy írod. Most előhozta írásod bennem, hogyan legyen ismét (ebből) abból a szép virágból ismét itthon.:-)

    VálaszTörlés
  8. Megértem, hogy a szíved csücske! Gyönyörü növéby! Agyagos talajjal megbírkózik? Szívem szerint a kert minden zegébe, zugába ültetnék virágot! Vagy bokrot :)Csak színfolt legyen!
    Örülök, hogy rátaláltam a blogodra!
    Szép napot,
    kinga

    VálaszTörlés
  9. Kedves Tibor! Kérlek-kérlek...ne legyél halk nálam!!!! Örültem neked köszönöm, hogy írtál! Vagy köszönhetem a mocsári hibiszkusznak?
    A lényeg, hogy örülök újra kedvet kaptál ehhez a csodához...kellenek a szépségek körénk, hogy rátekintvén örüljön a lelkünk. Bízom benne, hogy az én kapott magjaim is megmutatják a csodának eme formáját.
    Várlak szeretettel máskor is nálam!

    VálaszTörlés
  10. Szia Kinga!!! Én is jártam ám nálad már azelőtt, hogy ide tévedtél! Be is akartam jelentkezni, csak más képet rakott ki rólam így akkor elmaradt. De ami késik nem múlik! Szép dolgokat találtam nálad!!!
    Érdemes próbát tenni...és az agyagos talajt is lehet lazítani". Akkor ezek szerint más is szereti a növényeket, mert ketten is ide tévedtetek!
    Ennek nagyon örülök! Szép estét és gyere máskor is Kinga!

    VálaszTörlés

Köszönet Bellinek!

Köszönet Emerenciának!

Köszönet a díjért VRJúliának!

Köszönet Dittinek ...

Babettétől...köszönöm!

Angol, Villámolvasás, agykontroll Gyöngyösön!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...