.

Köszönet, hogy megtisztelsz a jelenléteddel!!!

2012/03/19

Eltűnt emlékek nyomában.....




Mindig óriási kíváncsiság övezi a gyerekeket, ha padláson, szekrényekben, táskákban kutakodhatnak....így voltunk ezzel mi is annak idején....olyan dolgokra akadtunk, amik fogalmunk sem volt mire való és mire használhatták szüleink vagy éppen nagyszüleink.
A körülöttünk lévő világ felfedezése éppen olyan csodálatos dolog, mint a régi emlékek felkutatása, rég feledésbe merült padlások átkutatása...emlékek után való sóvárgás.
Amikor én még a szülői házban éltem, igen ritkán, de sikerült feljutnom a padlásra egy egy selejtezés alkalmával, ami nem is volt olyan egyszerű és bár kicsit félelemmel töltött el az iszonyatos magasság és a semmiben lógás érzése miatti félelem....még erősebb volt a kíváncsiság uralkodó érzése gondolataimban, hogy ugyan mit találok a dobozok mélyén és mi az, amit le is hozhatok a szobámba...., mert valamit mindig sikerült találnom...
Olyankor semmi sem számított....nem számított a sok pók óriási és mesteri szövési munkája, amitől pedig féltem....nem számított a rengeteg por és kosz a tárgyakon, könyveken, apró kezeink nyoma ott maradt mindenen, mert ami szépen volt is becsomagolva a kíváncsiság széttépette velem.....nem számított a vak sötétségben való tapogatózás, hiába is féltem esténként, mert a padláson nem sok fényt adott az az egy haloványan pislákoló égő...csak az számított, hogy kutatok. Remegő lábakkal, de felmásztam és még remegőbb lábakkal kissé óckodva nehogy a lépcső foka mellé lépjek....sikerült egyetlen egyszer sem leesve lemásznom.

Ebből a kutakodásból maradtam ki hétvégén, amikor anyukám és bátyám selejtezésre adta a fejét és elkezdtek hihetetlen dolgokat zsákokba pakolva lehordani a pincébe....eddig vagy 50 zsák telt meg és még mindig tele a padlás.....amint tehetem, azonnal belevetem magam az immár lehordott kincsek felkutatásába....Zsoltit ismételten aggodalom töltötte el. Csak 1 zsákba néztem bele és hopp....Magyar Népmesék óriási könyv akadt a kezembe. De azt már nem engedtem el....miután felmentünk bele is fogtunk Lizával a mesélésbe. Azóta a kíváncsiság továbbra is ott lapul a fejembe....hiszen azok a mi kincseink....és ha létezik számunkra értékes, akkor megmentem nehogy a kontíner áldozata legyen!

Azt hiszem a mi padlásunk éppen ilyen lesz idővel.....már most felhordtunk olyan dolgokat, amit kidobni sajnálunk..hátha jó lesz valamire...de jelenleg viszont nincs helyük így egyenlőre menniük kellett. Aztán eljön az idő, amikor valamiért újra értékes lesz. Liza éppen olyan, mint amilyen én voltam. Remegő lábakkal siet fel....izgatottan kutatni kezd...és hopp, már talált is valami kincset:
- Anya ezt levihetem?- kérdezi rimánkodó kérlelő szemekkel
Így válik ismét hasznossá és érdekessé...az a határozatlan időre kiselejtezett emlék.

Nem is gondoljuk mennyi értéket dobunk el...ami másnak szemét az valakinek kincset jelent. Szeretem, ha valami rendezett és saját helye van....így létezik a rend. Új dolgok és régiek....lehetnek akár egy helyen...csak a szemem tükrében szépség csillanjon fel.....egy átgondolt és megtervezett rend. 









l



3 megjegyzés:

  1. :) Nekünk egyetlen padlásunk volt- az is a mamáéké. nem rég jártam ott, és mint mindig, kerestem a háromkerekű biciklit- akarom mondani triciklit....mindig keresem, mert tudom, ott volt. Sajnos, most nincs. Él bennem a kép, amint hintázunk, triciklizünk, anno...boldog nyarakon. A hinta leszakadt a testvéremmel:), a tricikli a ködbe veszett- lesz-e ott még nyarunk?
    Baráti üdvözlet ilyen csendesebb napokról, Júlia

    VálaszTörlés
  2. ez nagyon kedves írás volt Flóra, hasonlóan szép emlékeket idézett fel bennem, mint amiket te megfogalmaztál...:)

    VálaszTörlés
  3. Talán éppen ezért az örömért érdemes felvinni sok mindent....egyszer újra lehet rá valakinek szüksége!!! Csak a tetőtér bírja el....
    Puszi mindenkinek!

    VálaszTörlés

Köszönet Bellinek!

Köszönet Emerenciának!

Köszönet a díjért VRJúliának!

Köszönet Dittinek ...

Babettétől...köszönöm!

Angol, Villámolvasás, agykontroll Gyöngyösön!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...