Kezd a kedvem visszatérni...ki-ki örömére, bánatára? Újból van alkalmam kísérletezni a konyhában. Köszönhető ez Kirának, mivel már elmúlt 2 éves így jobban enged kibontakozni...és persze van egy jó barátnő is, aki éppen gyakorolta hivatását... Így ma ravioli volt az ebéd...Kira és barátnője falta lefekvés előtt...nekik bejött!
RAVIOLI TÉSZTA HOZZÁVALÓI:
500g liszt
1 dl langyos vízben elkevert 3 egész tojás és 2 tojás sárgája, 1 evőkanál olíva olaj, csipet sáfrány és 1 teáskanál só
Összedolgoztam a száraz hozzávalót a folyékonnyal...ketté vágtam és két cipót csináltam, amit nedvesített folpack-ba tekertem és betettem a hűtőbe egy fél órára. Addig megcsináltam a tölteléket.
Töltelék hozzávalói:
40 dkg darált hús (nekem most csak disznó volt...ezt Liza annyira nem díjazza! Legközelebb csirkével töltöm meg!)
1 nagy fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál pirospaprika
só, 3 színű durvára őrölt bors, kakukkfű, rozmaring (Fűszerek ízlés szerint)
1 teáskanál sűrített paradicsom
1 egész tojás
zsemlemorzsa
olaj
Hagymát megdinszteltem olajon, rá pirospaprika...meg ne égjen rá a darált hús, ha kifehéredett kedvem szerint fűszereztem az előbb felsoroltakkal...
Miután ezt készre főztem...kihűlt és akkor belekevertem 1 tojást és egy kis zsemlemorzsát.
Lisztezett munka pulton a lehető legvékonyabbra nyújtottam az egyik tésztát ( a másik addig a hűtőben), rápakoltam az egyik felére a húsos halmocskákat, közte ecsettel vízzel telt pohárba mártva bevizeztem a tésztát, hogy az majd összetapadjon...utána ráhajtottam a tészta másik felét. A hajtott szélénél fogva középről kifelé haladva kinyomogattam a levegőt a halmok körül és azt összetapasztottam az előzőleg bevizezett tészta kellőképpen összeragadt. Nem cicóztam...derelye vágóval szétvagdostam. Végül egyenként a széleit villával dekoráltam, amit lisztezett tálcára pakoltam és amint forrt a vizem már dobtam is őket bele és 4 percig volt kb. a forrásban lévő vízben, mikor szűrő kanállal kiszedtem.
Én szeretem, amikor a sajt ráolvad a tetejére, így jénaiba pakoltam leöntöttem a házi fűszeres paradicsom szósszal és sajttal megszórtam.
Persze lehet ezt bármivel tölteni...parmezán sajt is kerülhet a hús mellé a belsejébe...zöldséges tésztát is varázsolhatunk belőle...lehet különböző szószokkal pl. sajt szósszal nyakon önteni és így derelyével szaggatva gyors is...és bizony a házi lekörözi a boltit ezt mindenki tudja...könnyen elkészíthető...ajánlom mindenki figyelmébe. Akár maradék dolgokkal húsokkal is tölthető lenne... Ha van kedvetek, s ha még nem próbáltátok, akkor mindenképp tegyétek meg.
Ismét jót főztél,ez is átment a minőség ellenőrök szigorú tesztjén!!!
VálaszTörlés:))Jaj,de fog ez hiányozni a munkahelyen...!
Jöhettek még tesztelni...! Délután kávé?
VálaszTörlésBORZASZTÓAN nagyon guszta!!!! Mindenképp ki fogom próbálnám, szívem szerint már holnap nekiesnék, de nincs itthon darált hús, meg már kivettem a fagyasztóból a holnapi ebédnek valót. Sebaj, majd jövő héten!. Annyira finomakat főzöl-sütsz, hogy simán szuperjó gasztroblogger (is) lenne belőled! Zseniális receptek, csudaszép és gusztusos fotók! :) Gratula!
VálaszTörlésés lemaradt, hogy a HÁZI TÉSZTAGYÚRÁSÉRT óriási pirospont jár!!!! :)))
VálaszTörlésJaj aranyos vagy Ditti...gasztroblogger biztos nem leszek...mint mondtam nem török ilyen babérokra csak mint háziasszony" minden nap sütni-főzni kell...van két csajszi, akik helyettünk az édességet sem vetik meg... Nálam a blogban minden előfordul...maga az élet. Minek is válasszam szét őket...ez a Szemem Tükre!
VálaszTörlésKülönben meg ez is kreatívkodás...készítés...nem?
A házi tésztagyúrás meg a kedvencem...bármi is készüljön belőle...jó móka, mintha gyurmáznék én is és Kira gyurmának rendszeresen csór belőle. Talán azért is szeretem, mert addig ő is remekül eljátszik vele( bár most volt játszótársa!).