.

Köszönet, hogy megtisztelsz a jelenléteddel!!!

2012/05/31

Levendula....minden napra!



Az elkövetkező napokban a levendulának szeretnék szentelni egy pár percet...minden napra egy ötlet...egy héten át.....változatos felhasználás.
Fél szemmel már a nyiladozó levendulát sasoltam...Miért is varázsol el minket ez a mediterrán örökzöld évelő? Talán változatos felhasználásának köszönhetően lett ilyen kedvelt...talán az illata varázsolt el minket..., de bárhogyan is egy biztos, hogy ellenállhatatlan számunkra. Valamivel szívünkhöz talál. Mivel most lesz a szezonja, így mindenképpen szerettem volna egy kis időt szánni rá, hogy belemélyedjek rejtelmeibe....mire is tudnám hasznosítani egyik kedvelt növényemet.... ezért összegyűjtöttem egy pár érdekes, de mégis elkészíthető ötleteket felhasználására. Nos, hol is kezdjük? Talán a levendulás limonádéval, amiről már képet mutattam, azonban nem írtam le annak elkészítését. Nekem elhihetitek, hogy ezt is ki fogom próbálni, amint azok a szép kékes lilás virágszirmok kibontják illatozó szirmocskáikat, hogy azon szent minutumban letéphessek belőlük egy pár virágfüzért.... , hogy ennek a kinézetre káprázatos és fenséges itóka kipróbálásához folyamodhassak!!!




Levendulás limonádé

5 dl víz
5 dkg cukor
8-10 kanál levendula virág
4-5 citrom

A vízből és cukorból szirupot főzünk, azt levéve a tűzről beleszórjuk a virágokat..fedőt teszünk rá és ezt állni hagyjuk egy órát, míg kihűl a levendulás szirupunk azután ezt átszűrjük. Ekkor beletesszük a kinyomott citrom levét és ízlés szerint további víz, esetleg cukor, citrom hozzáadásával ízesítjük levendulás limonádénkat. Az elkészítéséhez szükséges mennyiségeket kedvünkre duplázhatjuk...triplázhatjuk, ha az ízvilága beválik. Természetesen csak bio" virágokat használjunk az elkészítésekor!! Szóljatok, ha ti is kipróbáljátok illetve már kipróbáltátok...!



2012/05/30

Zöldséges rösztim avokádó krémmel....



Mert mi már csak ilyen könnyű ételekre vágyunk. Hús mentes és villámgyors a robotgépemnek köszönhetően, mivel mindent ott reszelek le. Sosem szerettem elidőzni órákat a vacsora készítésnél....csak úgy összedobok valamit igyekezvén olyat készíteni, amiket a gyerekek is megesznek. Ez is egy amolyan gyors menet....
Most komolyan néha irigylem mamiék türelmét, hogy hétvégén egész délelőtt képesek a konyhában főzni...talán én sosem leszek ilyen. Persze hozzá teszem, hogy náluk nem a zöldség van előnyben a terítéken...így a hagyományos ételek több időt is követelnek, mint például egy párolt zöldség köret...ahol még azt is jobban szeretem, ha nyersen eszem meg... 
Meg aztán ne felejtsük el, hogy egy 1,5 éves gyerekkel ezt nem is tehetném meg...illetve megtehetném, de akkor mit foglalkozok vele? Kira kíváncsi természetének köszönhetően mindig megkóstolja mit főz anya..így tette ezzel is és valószínűleg ízlett neki, különben nem ette volna meg...igen édesen jelzi, ha valami nem finom a kis ízlelő bimbóinak, mert először fejét rázva szól, hogy ne...aztán előre dugja kicsi fejecskéjét és várja, hogy a kezem vagy törlőt a szája elé helyezzek és édesen öltögetni kezdi kifelé a nyelvecskéjét, hogy minden apró falatot visszakérőzze a külvilágnak......
Ez viszont a belső világában landolt.....mind megette.























Zöldséges röszti:

reszelve: 7 db burgonya, 1 nagyobb sárgarépa, 1 kicsi karalábé, 2-3 fej vöröshagyma
só, 3 színű bors, fokhagyma, pirospaprika-ízlés szerint ezek keveréke!
Miután az egészet alaposan összekevertem szórok rá annyi lisztet ( én teljes kiőrlésű tönkölylisztet használok), ami az egészet jól összefogja sütés alkalmával. Nem kell túl keménnyé készíteni csak ami kanállal könnyen szétnyomkodhatóvá válik az olíva olajban. Felhevítem az olajat és az olajba mártogatott kanállal könnyen teríthetővé válik a massza, amit olyan kb. fél centis vastagságúra lapítok szét az olajban. Így az összes nyers zöldség beleértve a burgonyát is szépen lassan átsül benne.

Avokadó krém:

1 ujjnyomásra puha érett avokádó megpucolva és kimagtalanítva...
só, citromlé, fokhagyma, 3 színű bors, olíva olaj össze turmixolása kézi robotgép segítségével. További extra szűz olajokkal is dúsítható..pl. len vagy tökmagolajjal, amitől az ízvilága is változni fog.
Az összetevők aránya szintén egyéni ízlést követel, mert mindenki máshogy szereti...és ez adja a tunkolni való alapot.


Így még az avokádó is ehető volt Liza számára.











Pinokkió...csak kicsit másképp!!!



Amikor a halott fa életre kél egy ügyes kéz alatt lykkeoglykkelite-nél!  Talán nektek is megtetszik éppen úgy, mint nekem kedves gyerekek! Mókás arcok születhetnek egyszerű faágakból...nem is hinnéd el, ha nem látod! Az arc kifaragása egy ügyesebb kezet igényel...éppen úgy, mint egy ruhácska horgolása, de azért te is kiveheted a részed a fa festésénél és megfelelő ág keresésével...kalandra fel...készüljenek az ÁGBABÓKÁK!!!! Amik sokkal érdekesebbek a boltban vásárolt társaiknál!!!!






2012/05/29

Bodzaszörp...ö..ö..m!




















Bodzaszörp

50-60 nagy virágernyő, ami
5 l vízben 24 órát ázik majd leszűrni!
A leszűrt lébe teszünk:
4,5 kg cukrot
6 dkg citromsavat
5 g Na-Benzonátot
1 citromot felkarikázva, ami ismét állni hagyjuk 24 órát, majd gézen átszűrve üvegekbe töltjük.

Ezt a receptet Tűzőrzőtől kaptam....állítólag eláll 1 évig. Én amint látható is...2 adagot csináltam. Így lett 11 üveggel. Remélem jól sikerült és valóban eláll 1 évig is......bár gondoltam ajándékozok is el belőle! Van aki nem tudott készíteni és örülne neki....

2012/05/27

Csokis muffin...gyorsan frissen!



Lizának már pénteken gyereknap volt. Annyira izgalomba jött, miután megtudta, hogy papiék jönnek hozzájuk gyereknapot ünnepelni...., hogy már ő járt át a szomszédba, hogy mikor jönnek már végre. Egész nap tettem vettem és félig meddig a szombatra készülődtem egy kedves barátunk születésnapjára voltunk hivatalosak a sárvári várba, viszont vendégeket sem fogadhatunk egy kis nyim-nyam nélkül, amivel megkínáljuk őket, így elsőre a muffin ugrott be, mivel ez tényleg nem vesz sok időt igénybe. 20 perc és kész...sütéssel együtt, hiszen a hozzávalókat csak összedobtam. Amit változtattam a recepten, hogy rozs lisztből készítettem és barna cukorral..valamint a közepébe egy-egy kocka milka csokikat dobtam. Jaj és ilyen kis egérszarral" szórtam meg a tetejüket...




Csokis muffin

20 dkg rozsliszt
4 dkg kakaópor 
10 dkg nádcukor
1 csomag sütőpor
3 dl tej
1 db tojás
1 dl olívaolaj
1 csipet só
valamilyen csoki nekem Liza milkát hozott
torta dara a tetejére

Előmelegítettem a sütőt 180 fokra, ez alatt a száraz hozzávalókat ( liszt, kakaópor, nádcukor, sütőpor, só) összekevertem...külön a nedveseket is egy tálban ( tej, tojás, olívaolaj)..végül a nedvesbe beleborítottam a szárazat, azt össze kutyultam és már kanalaztam is a muffin sütőbe helyezett muffin papírokba a masszát úgy háromnegyedig, akkor csoki kockákat pottyantottam bele és a tetejére még egy kis masszát csurgattam. Végül megszórtam az egérszarral ( ahogy Liza mondja) és már ment is a sütőbe. 15 perc kb..de tűpróbával ellenőriztem. A 12 db-ból ez a kettő árválkodott ott nekem....ezt még este odaadtam a szomszéd kisfiúnak és Lizával egyetemben befalták. Nem túl édes...a barnacukor egyébként is gyengébb és a rozsliszttől is más ízt kap. Tiszta tönkölyből nem akartam.. így kipróbáltam a rozslisztet. Nekünk ízlett.



Fészek fonás....



Képzeljük magunkat bele egy kis madár bőrébe, aki éppen fészket épít...belehordva apró gallyakat, ágakat, leveleket...a sarat most hagyjuk ki...egy remek hajlékony fűz ág segítségünkre lehet, hogy valami hasonlót mi is elkészítsünk. Szerintem ide-oda dugdosni nem lehet olyan bonyolult, mint fűzből kosarat készíteni...bár ki tudja? Ez a hölgy, aki ilyeneket készít bizonyára tudja! Lehet, hogy ezek inkább dekorációként szolgálnak, de igen megtetszett és kipróbálnám. Persze lehet, hogy ez csak nekem ilyen tetszetős, amiért járok kosárfonásra..innen indul be a fantáziálásom, milyen izgalmas volna hasonlót készíteni...



2012/05/25

Citromfű....



Zöld ragály...de hívják zöld seduxennek is. Bár nekem nincs rá szükségem...egyenlőre,....de a ragály már elkapott...zöldek iránti szenvedélyem miatt már én is zölddé váltam....
A megnyugtatás teája...emlegetik így is a citromfűből készült teákat. Ez is jól jön Liza egy-egy túlpörgése alkalmával...De mint már említettem...az ő szuper limonádéjának elengedhetetlen összetevője ez a citromosan illatozó, fehér virágú évelő növény. A népi gyógyászat a citromfüvet szinte minden betegségre használja. Rossz közérzet, gyomor és bélpanaszok, epe és májas dolgok, szív, menstruáció, és megfázás esetén is segítő társunkká válhat. Valamint idegesség és álmatlanság ellen is jó! Nyugtató, görcsoldó, epehajtó, étvágyjavító, szélhajtó.... 
Teaként: 1 csésze forró vízben helyezzünk 3 teáskanálnyi citromfű levelet és 10 perc állás után szűrjük le. 
Így tegnap ez volt a soron. Ez az első adag...a következőt virágzáskor! készítem el, júl-aug. tájékán...és szerintem az lesz az igazi. 
Gondosan válogatott levelek...gyönyörűek voltak...a lényeg, hogy sötét ( világosban a levelek megbarnulnak) és jól szellőző helyen legyenek...gyakran forgatva őket. Elkezdődik a gyűjtögetési szezon...egyre több munka...kevesebb netezés.



2012/05/23

Élő cserép....



Érdekes módja, a növények számára szükséges föld biztosítása... a növények gyökerei köré készített moha golyó....ami legjobban a fákon élő növények számára válik be talán legjobban és amelyek léggyökeret fejlesztenek...ezeknél nem is annyira a föld dominál....mint például az orchideánál...
Ezt a módszert a szarvasagancs páfrány esetében is el tudnám képzelni, ami az egyik kedvenc páfrányféleségem...miután körbevonjuk a gyökérzetét a kötél megerősítés két célt is szolgál...egyrészt a mohát rögzíti másrészt pedig a felfüggesztését is megoldja. Rettentően érdekes és figyelemfelkelő növényfelfüggesztés számomra és az olyan növények, amelyek 1 héten csupán egy öntözést kívánnak, nos ott a moha labda merítő fürdőben való öntözése és a víz felszívása után való lecsöpögtetését követően, már indulhat is a helyére növényünk... Látványnak sem semmi....olyan helyen, ahol van mód ilyet felfüggeszteni.



2012/05/22

Gumiabroncsból hinta...



A maga nyers mivoltában.....nem lefestve...nem díszítve....csak ahogyan az "isten" megteremtette.....de mivé válna, ha nem ilyen csodálatos kilátásra nyílna? Gyerekek ti akkor is élveznétek...ugye? Hát persze...a gyerekek még tisztábban látnak, mint egyes felnőttek! Elfogadják úgy az embert...ahogy Isten teremtette...



Szárnyaló fecskék...



Találtam egy modern világítást, ami biztos nem mindenkinek jön be úgy, mint nekem, de én mintha szárnyaló fecskéket látnák...ahogyan cikáznak fent az égen. Talán ezért ragadta meg úgy a fantáziám.....



Bodza ital......



Tegnap este készítettem elő....egyenlőre még érlelődik és türelemmel várom, hogy a virágzatban fellelhető összes íz és zamat a virágporral egyetemben megtegye kötelességét és hatását....1 napig ebben a formában tárolom és utána leszűröm és végre ítélkezem felette, hogy ezentúl készül-e még belőle....üdítő formájában....! Ítélkezés után újra jelentkezem és átadom, ha érdemes....ajánlom neki, hogy az legyen!!!




2012/05/21

Sziasztok madárkáim...!



Kedvcsináló édességek....gyerekeknek!


2012/05/19

Táskák...



Erről a képről az jutott eszembe, hogy milyen jó volna, ha tudnék festeni....rendes vászonra és abból megpróbálnék ilyen klassz táskákat kiegészítőket készíteni, persze előtte a képeket be kell valami lakkréteggel fedni a védelmük érdekében, de fantasztikusak és egyediek lennének. Persze nem értek én a festéshez...lehet, hogy létezik is olyan festék, ami nem "maszatolódna" peregne le olyan gyorsan... ez a bőr szíjas ötlet igazán passzol is hozzá! Nem? 
Egy eredeti Picasso-t hordani a vállon....




Kerámiázás...agyagozás...levegőn száradó gyurma...



Bármit is akarnánk dekorálni, ez az ötlet nagyon megtetszett nekem! Írjunk a tárgyainkra...ettől érdekes lesz.  A parafadugó is ötletes...gombokat ragasztva rá mintázhatjuk ajándékainkat. Innen már szárnyal a fantáziám...többféle elgondolásom is született miként lehetne kivitelezni is ezt..de mivel csak száradó gyurmám van...azon majd kipróbáljuk Lizával.



Szárított virágot a falra?



Amikor a Kertész mérnöki szakra jártam egy imádott feladat számomra, hogy növényeket kellett gyűjtenem és kipréselnem és azokat íly módon rajzlapokra felragasztanom és mindegyiket meghatározni és leírni róluk mi melyik családba tartozik...stb...stb...ez most nem is lényeg. Azóta őrizgetem ezeket a padláson egy óriási dobozba, hogy ne porosodjanak...imádom és sajnálom őket és eszembe sem jutott milyen egyedi is lehetne, ha ezek a falra kerülnének fel...egyik gondja csupán az, hogy porosodik és hogyan takarítsam meg..?.! Bekeretezni és szép volna, de annyi növényt nem lehet és van olyan, amihez termés is tartozik...azért még agyalok rajta talán valami más módja is volna. De tetszik!! Mindenesetre azt hiszem folytatom ezek gyűjtését és ha más nem, akkor elrakom őket kiszárítva, kipréselve és lefóliázva. Talán egyszer a lányoknak is megtetszik...ez az élő növény határozócska. Egyébként minden évben préselünk ki virágokat és leveleket, amikből a nyár folyamán képeket készítgetünk...már 1 hete a mezőre tartunk!



Nem minden gyémánt ami fénylik.....



De én tegnap akkor is gyémántot találtam!!! Amint Kirával kint a ház előtt ültünk a gömb szivarfák alatt és a mulcsként funkcionáló kavicsok között kútászkodtunk...óriási Ó-Ó-Ó-zások közepedte, mert Kira minden követ megmozgatott legyen az nagy vagy kicsi és egyenként emelte fel és mutogatta nekem. Igazán jól éreztük magunkat..beleértve engem is, aki gyerekkorom óta nézegetem a köveket lépten - nyomon amerre járok....és ennek most is meglett az eredménye!!! Egy gyönyörű csillogó gyémántot találtam!!! El is dugtam és mivel Liza is szereti a köveket elhatároztam, hogy elkészítem neki nyakláncnak gyereknapra gyűjtvén a meglepetéseket...
Egyenlőre még nem tudom, hogyan fogassam fel...átfúrni nem szeretném, mert veszítene értékéből így lehet, hogy körbevonom valamivel. Addig is íme egy pár kő nyaklánc...a természet egyszerű ajándéka!



2012/05/18

Káprázik a szemem....?



Hát nem hihetetlen? Mindig tudnak újat mutatni.... káprázatos..olyannyira tetszik, hogy már el is képzeltem hozzánk!! Akinek van érzéke a rajzoláshoz és festéshez igazi remekműveket alkothatna ezzel az ötlettel. Lehet játszani a rönk átmérőjével is....vagy akár különböző átmérőjű köröket szorosan egymás mellé helyezni a falra és úgy festeni rá mondjuk egy baglyocskát...lenne egy 1m x 1m-es óriás szemekkel fürkésző bagoly a háznál! ( Már megint ez a bagoly..., de más hirtelen nem jutott az eszembe!)
De ha a széléből egy kis szeletet levágunk és azzal az oldalával erősítjük a falra, akár polcok is lehetnek....sőt tovább gondolva, ha a falra egy fa is volna festve, akkor ezek a rönkök illetve polcok olyanok lennének mint a taplógombák ha olyan alakzatban volnának elhelyezve.....na akár hogy is van...csudi jópofák".....



2012/05/16

Ínycsiklandó bodzavirágzata.....



Ez már régóta birizgálta a fantáziám....Nem kívánok főzős babérokra törni, de mint háziasszony...mindennapjainkban nálunk is helyet kap a főzés tudománya. Tudománynak nem nevezném, de valahol a főzés is egy kreatív szakma és mielőtt nem született meg Kira sokkal jobban alkalmam volt belemélyedni az ízek világában. A mi családunkban előnyben részesítjük a zöldségek fogyasztását...hús inkább csak ünnepnapokon tálalok a többi családtag figyelembe vételével mivel ők igénylik, de ha minket vendégelnek meg, ma már akkor sem mondunk nemet. Persze ez is csak a szülők megvendégelése, mert barátok nem igazán hívnak meg. Szóval Kira születése előtt változatosan és izgalmasan főzőcskéztem a konyhában, de most hogy már a kissebbecske is nagyobbacska igyekszem visszatérni régi életünk menetére. Ami nem is olyan egyszerű.... A zöldségek egyik előnye, hogy villámgyorsan elkészíthető fogásokat kreálhatok....mint hétvégén a spenótos sajtszószos spagetti tészta....vagy amit már bemutattam a paradicsomos padlizsán ragu....nem használtam és nem néztem recepteket....szeretek kísérletezni és az ízlésemre hagyatkozni. Jelenleg egy két blognak köszönhetően hála nekik" ismét felgyúlt a lámpa a fejemben....így ha nem bánjátok ez is én vagyok, így egy két dolgot becsempészek majd ide.




























Pechemre csak 3 virágot találtam a kertben...., de mindenképpen megérte, hogy kipróbáljam!




























Bodza virágzata sűrű palacsintába burkolva...

Hozzávalók:
Egészséges bodza virágzat alaposan megmosva és lecsurgatva
liszt
tojás
pici cukor
tej
csipet só
fahéjas cukor
olaj a kisütéshez

Elkészítése...először is szerezzél virágokat valahonnan...alaposan tisztítsd meg...készíts jó sűrű palacsinta tésztát és mielőtt abba mártogatnád a virágzatokat, lisztbe forgasd bele, hogy a kikevert tészta alaposan befedhesse. Bő olajat hevítettem és szép aranysárgára sütöttem. Igyekezzünk a virágzatot ismét tenyérszerűen szétszedve az olajba helyezni, mert a palacsinta tésztából ahogy kivesszük a sűrűsége miatt az összehúzza és úgy vastaggá válik és nem lesz olyan finoman átsütve. Ha az egyik oldal szép, akkor fordítsuk át másik oldalára. Fahéjas cukorral jó alaposan meghintjük...Liza még tunkolta is bele.
Elhihetitek nekem isteni finom és ajánlom mindenkinek, hogy a bodza szörppel egyetemben próbálja ki ...velem.

Varázslatos szigszalag...



Ott még azért én nem tartok, hogy a falat összeragasszam véle, de hátha neked van kedved fényképeket ragasztgatni az ötletes szikszalaggal! Belli ötletet adott, miként készítsünk színes szikszalaghoz hasonlót....ami nálunk nincs minden utca sarkon... egy külföldi oldalon látta, hogy kétoldalú vastagabb ragasztó segítségével készíthető akár színes ragasztószalag....papírok sokfélesége bevethető, ami az egyik oldalra ragad!!!! Apró cseprő dolgokhoz...még be is vethető, na de egy ilyen út birodalomhoz....eszement azért nem vagyok....



Follow by Email

Köszönet Bellinek!

Köszönet Emerenciának!

Köszönet a díjért VRJúliának!

Köszönet Dittinek ...

Babettétől...köszönöm!

Angol, Villámolvasás, agykontroll Gyöngyösön!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...